
 

 
 

Consultation on the future shape of the 
Accredited Registers programme  

Questions and how to respond 

You can fill in your answers below and send to them back to us by emailing  
ARconsultation@professionalstandards.org.uk 

The deadline for responding is 18 February 2021. If you have any queries, or require 
an accessible version of this document, please contact us on 020 7389 8030 or by 
email at accreditationteam@professionalstandards.org.uk.  

Please put your answers below each question, you do not have to answer all the 
questions – only the ones you feel are relevant. 

 

Consultation questions 

Question 1: Do you agree that a system of voluntary registration of health and 
social care practitioners can be effective in protecting the public?  

Voluntary legislation has limited scope in this respect, given there is no protection of 
title.  Those that register voluntarily are more likely to be those that would ensure 
anyway that they are properly trained, keep themselves up to date and have the 
necessary insurance.  It has the potential to be effective in protecting the public if  

• the Authority commands the respect of government and is able to influence 
national decisions and legislation 

• the system meets the factors set out in para 2.14 of the consultation document 
[“have high levels of coverage, robust requirements, high levels of awareness 
and be recognised and used by the broader systems in which they operate”] 

• there is consistency in the Authority decision making regarding accreditation 
and renewal of accreditation 

• licensing applies to all registrants because risks are not restricted to the nature 
of the intervention (ie invasive), but also include potential breaches of 
professional boundaries and financial exploitation on the part of those in 
independent practice. 

 
Question 2: How do you think the Authority should determine which 
occupations should be included within the scope of the programme? Is there 
anything further you would like us to consider in relation to assessing 
applications for new registers? 
The criteria in para 4.11 of the consultation document seem appropriate. In addition, 
the following criteria should be included 

• the occupation is contributing to the health and wellbeing of the nation 

• the occupation is adding value to the health and social care workforce 
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• the size of the occupation should be taken into account – that is, where there 
are such limited numbers of practitioners it is not viable to have a separate 
register 

• there should be only one accredited register for an occupation.  Having more 
than one reduces the financial viability of each one and causes confusion for 
the public 

• National Occupational Standards or one detailed industry-wide standard for 
safe and competent practice must be in place for each occupation included 
within the scope of the programme 

• All accredited organisations must have a lay majority of Board members 
 
Question 3: Do you think that moving from an annual to a longer cycle of 
renewal of accreditation, proportionate to risk, will enable the Authority to take a 
targeted, proportionate and agile approach to assessment?  
Yes, a longer cycle of renewal of accreditation is appropriate where there have not 
been significant concerns regarding performance or where there have not been 
significant changes and would be in line with ‘Right Touch Regulation’.  Significant 
changes may relate to personnel within the organisation or the Board.  Where annual 
renewal is not required, it could be three years in the first instance, before moving to 
five years.  But the Authority must have sufficient human resource capacity to meet its 
Key Performance Indicator of renewal decisions within two months of application.  In 
the past year it met the KPI in only 23% of cases. 

Do you think our proposals for new registers in terms of minimum requirements 
are reasonable? 

It isn’t clear how this would differ from the current system whereby Conditions and 
Recommendations can be set, other than that accreditation can be removed if the 
standards are not met within the first cycle.  It would be reasonable to charge pre-
assessment and audit fees. 

Question 4: Do you think accreditation has been interpreted as implying 
endorsement of the occupations it registers? Is this problematic? If so, how 
might this be mitigated for the future?  

On 20 April 2017, the UK government made the following statement  
“The Government recommends that when seeking the services of an unregulated 
professional, members of the public utilise those of somebody that is on a voluntary 
register accredited by the PSA where possible.”  This could reasonably be interpreted 
as endorsement of the registered occupations and is not problematic. The criticism the 
Authority has been subject to [para 4.19 of the consultation document] has typically 
been from individuals and organisations who are fundamentally opposed to anything 
other than allopathic medicine. 

Question 5: Do you think the Authority should take account of evidence of 
effectiveness of occupations in its accreditation decisions, and if so, what is the 
best way to achieve this?  

Currently, Option 1 [para 4.25] is the most practicable, especially for multi-disciplinary 
registers.  In addition the Authority could 

• require all current and new ARs to have a defined knowledge base 
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• state that all relevant ARs should require their registrants to engage in Evidence 
Based Practice with the three elements: best available research evidence; 
professional expertise; patient values. 

Option 2 would not be feasible unless the Hierarchy of Evidence is expanded to 
include Patient Reported Outcome Measures, such as Measure Yourself Medical 
Outcome Profile (MYMOP) and Measure Yourself Concerns and Wellbeing (MYCAW). 
 
Question 6: Do you think that changing the funding model to a ‘per-registrant’ 
fee is reasonable? Are there any other models you would like us to consider? 
No, CNHC does not think the proposal of £6 per registrant is reasonable.  The 
proposal does create a scenario of winners and losers. The very small registers are 
big winners whereas the largest registers are left with extreme financial challenges, 
that are likely to lead to the removal of some, with the associated implications for 
public safety. 
We are of the view that the following principles are valid and relevant. 
1. Becoming an Accredited Register (AR) brings with it the same duties and 
responsibilities for each of us.  
2. It is reasonable to suggest that there should be a minimum basic fee. 
3. Currently the 26 ARs pay a basic fee of £10,414, plus 10p each for the 90,000 

registrants, total £279,774. 
4. We suggest a minimum fee of £8,000 and a per capita fee of £3. This brings about 
significant savings for the smallest registers and increased costs for the larger ones. 
5. This approach would give an overall revenue of £478,000, which represents a 71% 
increase in fees paid.  In this scenario the current nine ARs with fewer than 800 
registrants would pay a reduced fee. 
6. The Authority proposal to almost double the total fees paid to £540,000, in a time of 
extreme economic stress, does raise the question whether or not such a proposal has 
any basis in realism, irrespective of the loss of central government financial support. 
7. We would propose a working group of Authority and AR representatives to look at 
ways and means for the Authority cost base for AR management to be contained  

Question 7: Do you think that our proposals for the future vision would achieve 
greater use and recognition of the programme by patients, the public, and 
employers? Are there any further changes you would like us to consider?  

The proposed stratification of occupations according to risk, with three tiers, is 
interesting.   We support the idea of licensing but would stress that risks to the public 
can include potential breaches of professional boundaries or final exploitation by 
practitioners in private practice.  
 
Greater use and recognition of the programme will require the Authority to become an 
effective influencer with both government and the public.   
 
In terms of joined up legislation, it would be helpful if the Essex Act 1987 could be 
amended to include recognition of the status of practitioners on Accredited Registers. 

Question 8: Do you agree that to protect the public, the Accredited Registers 
should be allowed to access information about relevant spent convictions? 

Yes, this is the view of all members of the Collaborative of ARs and we welcomed the 
Authority’s attempts to gain government agreement to amend the Rehabilitation of 
Offenders legislation. 
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Question 9: Are there any aspects of these proposals that you feel could result 
in differential treatment of, or impact on, groups or individuals with 
characteristics protected by the Equality Act 2010? 

There may be certain occupations that are predominantly used by specific ethnic 
groups and that may form part of an individual’s culture.  The Authority should carry 
out a Risk Assessment relating to this when considering whether an occupation should 
be added to the AR programme, and should approach organisations that understand 
the occupation’s cultural impact. 
 

Due to the pandemic, we strongly urge responses by email or through our survey. If 
this is not possible, our postal address is:  

 
Professional Standards Authority 
157-197 Buckingham Palace Road 
London 
SW1W 9SP 

 

Please return your response to us by 18 February 2021. 

 

Confidentiality and data protection 

We will manage the information you provide in response to this discussion paper in 
accordance with our information security policies which can be found on our website 
(www.professionalstandards.org.uk). 

Any information we receive, including personal information, may be published or 
disclosed in accordance with the access to information regimes (primarily the Freedom 
of Information Act 2000 (FOIA) the Data Protection Act 1998 (DPA) and the 
Environmental Information Regulations 2004). 

If you want the information that you provide to be treated as confidential, please be 
aware that, under the FOIA, there is a statutory Code of Practice with which public 
authorities must comply and which deals, amongst other things, with obligations of 
confidence. In view of this, it would be helpful if you could explain to us why you regard 
the information you have provided as confidential. 

If we receive a request for disclosure of the information, we will take full account of 
your explanation, but we cannot give an assurance that confidentiality will be 
maintained in all circumstances. An automatic confidentiality disclaimer generated by 
your IT system will not, of itself, be regarded as binding on the Authority. 

We will process your personal data in accordance with the DPA and in most 
circumstances this will mean that your personal data will not be disclosed to third 
parties. 
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